Spring naar inhoud
Terug naar het overzicht

Vindingrijk Voorne aan Zee

Het motto van de gemeente in 2030? In Voorne aan Zee kan het!

De gemeente moedigt inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties aan om met creatieve oplossingen te komen voor lokale uitdagingen. Voorne aan Zee laat zien dat je ook op sociaal gebied heel vernieuwend kan zijn. Zo zijn er nieuwe woonvormen. Zoals hofjes waar ouderen samenwonen en een wooncomplex waar ouderen en jongeren samenwonen. De jongeren helpen de ouderen in ruil voor huurkorting.

Een aantal bedrijfsterreinen is omgevormd tot multifunctioneel gebied waar je kunt werken, wonen en studeren op dezelfde plek. Nieuwe bedrijvigheid is er vooral door kleinschalige ondernemers en ZZP’ers, die bijvoorbeeld kunnen werken in coworking spaces. Ook mensen die thuis willen werken kunnen hier naar toe.

Voor wie toch buiten de regio moet zijn is er de watertaxi en waterbus. Ook de bereikbaarheid tussen de kernen is beter. Lijnbussen rijden vaker dan vroeger en er is een buurttaxi op afroep gerund door vrijwilligers.

Inwoners voelen zich betrokken bij hun buurt. En zijn vaak actief bij een vereniging of buurtinitiatief. Door creatieve oplossingen weten inwoners en ondernemers zelf de voorzieningen die nodig zijn op peil te houden. De gemeente steunt waar nodig.

Elke kern krijgt een kernbudget, waarbij inwoners via een jaarlijkse verkiezing zelf bepalen waar het geld naartoe gaat. De dienstverlening van de gemeente is als het kan digitaal, maar wel persoonlijk. Het gemeentehuis heeft vooral een ceremoniële functie, want ambtenaren en wethouders rouleren tussen ontmoetingsplekken in Voorne aan Zee. Ze strijken neer in de voetbalkantine, basisschool of coworking space.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren